Krommestraat 44
3811 CD Amersfoort
telefoon: 033 - 461 56 85
Openingstijden:
Van 13.00 tot 22.00 uur
Woensdag gesloten
Afhalen kan tussen 13:00 en 22:00 uur
U dient vooraf te reserveren, dit kan zowel online als telefonisch.
VINI
In 1950 verscheen het bekende boek van Carlo Levi "Cristo si è fermato ad Eboli". Levi wilde zeggen dat Christus (het symbool van rechtvaardigheid en beschaving) nooit in het duistere zuiden kwam. Hij "stopte in Eboli" daar midden in Campania, ten oosten van Napels waar het zuiden echt begint. De wijnliefhebber zal toch merken dat hij niet voor het zuiden, Campania inbegrepen, moet stoppen. De vulkanische bodem, de bergen en het klimaat aan de zee geven Campania prima mogelijkheden voor de wijncultuur. In Campania zijn er weinig DOC wijnen. Dat zegt niet alles want een Napolitaan gaat niet zo makkelijk de weg van de eindeloze formulieren invullen en iedereen weet dat dat moet als men een DOC-erkenning aanvraagt.
Hoe dan ook, de DOC-wijnen zijn: Capri Fiano di Avellino Greco di Tufo (Mastroberardino) Ischia Solopaca Taurasi Vesuvio Ten oosten van Napels tussen Benevento en Avellino ligt Tufo. Daar wordt de Greco di Tufo gemaakt; een witte fruitig droge wijn. Tufo slaat op de vulcanische tufsteenrots waarop het stadje gebouwd is. Goede bodem voor wijn. Greco is de naam van een wijngaard. Het is genoemd naar de Griekse boer die de wijngaard begon. Solopaca Rosso is een droge rode wijn die uit de volgende druiven bestaat: Sangiovese (50%), Aglianico (15%), Piedirosso (25%) en Sciascinoso (10%). Dit is een wijn die verouderd moet worden, op leeftijd moet zijn, wil men hem op zijn best proeven.
CUCINA
De in de wereld meeste bekende en gewaardeerde Italiaanse regionale keuken is de Napolitaanse keuken. De pizza en de spaghetti zijn de officiële ambassadeurs. Ondanks de claim van de Napolitanen is de oorsprong van deze twee elementen niet helemaal zeker. Het fantasierijke Napolitaanse volk heeft ervoor gezorgd dat de genoemde gerechten bekend zijn over de hele wereld. Hoewel pizza en spaghetti heel veel aandacht hebben verdiend, hebben ze ook met hun aanwezigheid de grote culturele rijkdom van de rest van de Partenopeische keuken lichtelijk verduisterd. In deze streek maakt de keuken gebruik van twee gereedschappen: de oven en de koekpan met hete olie. De eerste om pizza, focaccie, taarten, schaalgerechten van pasta of rijst en de sfogliatelle te maken; de tweede om panzerotti, gefrituurde pizzaatjes, mozzarella in carozza en zeppole te maken. De tomatensaus is het meest voorkomende element; bijna altijd aanwezig alsof hij de vlag is van deze voortreffelijke keuken. Sartù di riso, timballo di maccheroni, zuppa di cicoria, baccalà alla napoletana, "m’pepata di cozze", en de onvergelijkelijke Babà zullen iedereen in de magische sfeer brengen van de mooiste golf ter wereld.