Krommestraat 44
3811 CD Amersfoort
telefoon: 033 - 461 56 85
Openingstijden:
Van 13.00 tot 22.00 uur
Woensdag gesloten
Afhalen kan tussen 13:00 en 22:00 uur
U dient vooraf te reserveren, dit kan zowel online als telefonisch.
VINI
De vulkanische bodem van Lazio biedt de wijnstok in talrijke streken een prima grond. Er wordt wel beweerd dat Lazio enkele DOC’s te veel heeft, omdat de wijnboeren dichtbij de Romeinse autoriteit zitten, die over de erkenning moet beslissen. Dat zou kunnen. In ieder geval zou het aantal namen gemakkelijk beperkt kunnen worden: Aprilia, Cerveteri, Cesanese del Piglio, Cesanese di Olevano Romano, Colli Alban,i Colli Lanuvini, Cori, Est! Est! Est!, Di Montefiascone, Frascati, Marino, Velletri, Zagarolo.
De wijn Est! Est! Est! is een droge witte. De oorsprong van de naam van de wijn is iedereen bekend. In 1100 is er een rijke heer door Enrico V in Italia gekomen. Deze wijnliefhebber liet zijn bediende Martino zijn traject afleggen. Martino, die twee dagen voorsprong had, moest op de deuren van kroegen met lekkere wijn het woord Est opschrijven. In Montefiascone aangekomen, kon een wel zeer opgewonden Martino het niet laten om, nadat hij de wijn had gedronken, Est!, Est! Est! op te schrijven. De Frascati is een droge witte wijn. Deze wijn is al eeuwen geprezen door bijvoorbeeld Virgilius en Ciceron en later door Goethe en Hans Bart. De paus Paolo III Farnese maakte daar veel gebruik van. Men zegt dat de wijn hem deed huilen van geluk.
CUCINA
De Romeinse keuken is de meest volkse keuken die er bestaat. Je zou denken dat het eten uit de "Citta Eterna" geraffineerd en gecompliceerd is. Maar de cucina Laziale is juist krachtig en eenvoudig. Het bestaat uit niet veel gerechten maar elk van die gerechten is wel heel typisch en karakteristiek. Het moet gezegd worden dat er in Roma lekker gegeten kan worden en dat Roma t.o.v. de andere grote Italiaanse steden, de eigenschap heeft bewaard om een groot dorp te blijven, ook in de keuken. Voorbeeld hiervan is de porchetta, één van de spectaculairste Italiaanse varkenvleesgerechten. Het is een heel varken dat in hete kolen meer dan 5 uur wordt geroosterd. Het is het pronkstuk bij feesten en onderstreept de dorpse traditie, het gevoel van het volk. Dit gevoel komt duidelijk naar voren in de lente op de markt wanneer de groenten zegevieren. Carciofi alla Giudea, Tuinbonen met Guanciale (varkensvlees), Broccoletti romani, la Coda alla Vaccinara (ossestaart) en Spaghetti alla Carbonara zijn een aantal gerechten die te vinden zijn in dit historisco.