VINI
Na Liguria te hebben geprezen voor zijn keuken, kunnen we nog zeggen dat de halve maan die Frankrijk met Toscana verbindt geen opvallende naam in de wijn wereld heeft. Liguria heeft wel wijnheuvels waar enkele wijnen worden gemaakt die een lange historie hebben: Vermentino en Pigato. De belangrijkste DOC gebieden zijn Dolceacqua en Cinqueterre. Pigato is een weinig bekende wijn uit Liguria, die wél is geprezen door de beroemde Italiaanse schrijvers Boccaccio en d`Annunzio. Het is gemaakt van Pigato-druiven; de duurste druiven ter wereld. Niet schrikken dus!
CUCINA
Als enige Italiaanse streek uit het noorden heeft Liguria de Alpen, de Appenijnen en de Middellandse zee. Liguria geniet van het goede klimaat van de Tyrreense zee. De bergketen geniet van de invloed van de zee. Samen met het historische belangrijkheid van Genua, heeft dit gezorgd voor een gastronomie die de produkten van de zee, van het bos en van de moestuin harmoniseert. Harmonie tussen groen en blauw waarin produkten als olijfolie, artisjokken, paarse asperges (uit Albenga) eruit springen. Het misschien wel bekendste produkt heeft de wereld rond gereisd: basilicum. Wie weet wiens wijze hand deze kleine plant heeft gecombineerd met pijnboom pitten, olijfolie, knoflook en parmezaanse kaas. Hij heeft hoe dan ook leven gegeven aan de beroemdste koude saus: de koninklijke Pesto. Ook blauw komt in de keuken van Liguria voor. In de Golf van Genua hebben we kreeften, garnalen, maar ook sardientjes, zeebaars en meer. De keuken in deze streek is altijd verrijkt door buitenlandse produkten zoals de baccalà (Bakkeljauw). Invloeden van buitenlandse aard zijn hier en daar te vinden. Catalaanse, Portugese, Provencaalse elementen komen in deze keuken voor, maar ook iets wat aan Noord-Afrika doet denken.
La Farinata is een voorbeeld hiervan. Het is ongerezen brood gemaakt van kikkererwtenmeel. Het wordt warm op straat verkocht; een soort fast-food op z‘n Italiaans. Het bos speelt een leuke rol hier. Kastanjes, zwarte truffels, paddestoelen, bosvruchten, zijn behoorlijke aanwezig. Niet iedereen weet dat de provincie Savona het grootste bos van Italië bevat. In het bos zijn er veel restaurants en trattoria’s te vinden waar de bovengenoemde ingrediënten op een wijze manier bewerkt worden.