VINI
In Lombardia was de verscheidenheid aan wijnen heel erg groot; nergens werden zoveel druivensoorten gecultiveerd. Er is al wat verandering in gekomen maar voor een buitenstaander blijft het chaotisch. Een DOC als Oltrepo Pavese heeft nog altijd tien verschillende typen. De DOC wijnen zijn: Botticino, Capriano del Colle, Cellatica, Fanciacorta, Lugana, Oltrepo Pavese, Riviera del Garda, Bresciano, Valcalepio, Valtellina. De Valtellina heeft subdenominaties waarvan Inferno en Sassella, wijnen van de Nebbiolo-druif. Er is ook een zoete, aromatische met 14,5% alcohol; de Sfurzat. Oltre il Po (aan de overkant van de Po) heeft de DOC Oltrepo Pavese wijnen als Bonarda, Buttafuoco, Barbera en Riesling.
CUCINA
Voor wat betreft de gastronomie van deze landstreek, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen Milaan en de rest van Lombardia. De grote stad, na tientallen jaren immigraties, heeft de eigen gastronomische karakteristieken verloren. Die heeft juist, zoals alle grote steden in de wereld, een culinaire multi-etniciteit. In Milaan is het heel moeilijk de eenvoudige traditionele gerechten van deze stad te proeven. Natuurlijk is er de bekende Risotto alla Milanese. Een anonieme schilder had de rijst met saffraan geel gemaakt. Bijna onvindbaar echter zijn gerechten als il Manzo nella Vescica en i Malfatti. Buiten de deuren van Milaan verandert de situatie volkomen. Hier in huizen, in restaurants, in trattorie zijn de ware geuren te ruiken van een landstreek die veel te bieden heeft.
Dankzij verschillende klimaten van een breed gebied omringd door de Alpen zijn er produkten als la Bresaola della Valtellina, la polenta Taragna en bij het Gardameer zijn er ook citroenen en olijfolie te vinden, die goed gecombineerd worden met de zoet water vissen van het meer. Het zuiden is het koninkrijk van kikkerbillen en rijst op duizenden manieren klaargemaakt. In Mortara is het fokken van eenden van belang voor de produktie van ham. Ontelbaar zijn de gevulde pasta’s als ravioli en tortellini. Tot slot is het nodig een gerecht te citeren met een lange traditie, op oude wijze klaargemaakt: de Casoeula; een echt calorievolle bom die met Polenta geserveerd wordt. Deze stoofschotel bestaat uit delen van het varken samen met tomatensaus en witte kool.