VINI
Er zijn prachtige streken met heuvels en bergen. Veel toeristen komen in de Marken niet verder dan de kuststrook. De reiziger die landinwaarts gaat, kan genieten van soms heel stil cultuurlandschap. De wijnbouw is niet altijd gemakkelijk: tegen elke fruitboom stond wel een wijnstok en iedere boer maakte zijn eigen wijntje. Toch zijn er prachtige wijnen. Hier volgen een aantal DOC gebieden: Sangiovese dei Colli Pesaresi, Bianchello del Metauro, Verdicchio dei Castelli di Jesi (Castellucci), Rosso Conero, Rosso Piceno, Verdicchio di Matelica. De Verdicchio dei Castelli di Jesi is een hoofdstuk apart. Van behoorlijk niveau is het een strogele, frisse wijn met een heel klein bittertje in de afdronk. De vraag naar Verdicchio in en buiten Italië is zo groot geworden dat men de produktie aanmerkelijk moest uitbreiden. Er zijn verschillende producenten waaronder de Castellucci waar de Verdicchio-druif in volle geur en glorie uit het glas komt.
CUCINA
Eén van de meeste boerse keukens van het schiereiland, de cucina Marchigiana, heeft ondanks de gastronomische invloed van belangrijke landstreken zoals de Emilia Romagna een sterk en eigen persoonlijkheid. Le olive ascolane, bakkeljauw op z’n Anconitaans, de rauwe ham van Montefeltro, konijn in porchetta, il Cotechino (soort varkensworst) di S. Leo zijn voorbeelden van een landelijke gastronomie van de grootste verscheidenheid. De belangrijkste eigenschap van deze gerechten is de kracht die ze uitstralen; pittig en smaakvol vanaf de eerste hap. Bij de tweede hap is er één van de fantastische streekwijnen voor nodig om de mond te blussen.