VINI
Als we vanuit Lazio de Abruzzen binnenrijden, zijn er tientallen kilometers lange dichte bossen en steile bergen of weidevelden met herders en schapen te zien. Voor wijngaarden is hier geen plaats, zou men denken. Inderdaad vinden we die pas verderop aan de kust. De Montepulciano-druif wordt sinds het midden van de vorige eeuw verbouwd. De DOC-wijnen zijn: Montepulciano d’Abruzzo (Emidio Pepe, Casal Thaulero) Trebbiano d’Abruzzo (Emidio Pepe, Casal Thaulero) De Montepulciano D’Abruzzo is een rode wijn die in de afgelopen tijd flink vooruit is gegaan. Gewoonlijk blijft de wijn kort in het vat van de producent, maar hij kan jaren op fles liggen. De wijn heeft een robijnrode kleur met een zachte, droge smaak met wat tannine en 12-13% alcohol. Het is een gezonde wijn, prima bij vleesgerechten of pasta klaargemaakt met pittige kaas. De Molisani dronken hun eigen wijn het liefst zelf. Dat is in de afgelopen jaren veranderd. De DOC Biferno is aan te bevelen. Deze rode wijn bestaat uit 70% Montepulciano, 20% Aglianico en verder wat Trebbiano die de wijn zachter maakt.
CUCINA
De cucina del Molise, één van de kleinste landstreken tussen Puglia en Abruzzo, wordt beïnvloed door deze twee grote neven. Dat betekent niet dat er geen typische gerechten bestaan in Molise. De Calcioni Rustici bewijst dit. De bijzonderheid bestaat uit het feit dat er in Molise typische gerechten zijn van de aangrenzende landstreken. Natuurlijk beschouwen de Molisani die gerechten als van hun zelf. De goede keuken kent immers geen politieke grenzen.