VINI
Piemonte: de praal van Bacchus. Als het gaat om de combinatie kwaliteit en variëteit van wijnen, is er in Europa geen wijnstreek die Piemonte naar de kroon kan steken. De bodem, de ligging ‘ai pie’ dei monti’ (aan de voeten van de bergen) zijn belangrijk voorwaarden.
De beschuttende Alpen houden de zomerwarmte vast en zorgen voor een mistig najaar. Maar ook de variëteit aan eigen karakteristieke druiven levert een bijdrage. Het gaat hier om de Nebbiolo (nebbia = mist), die grote sterke wijnen levert als Barolo, Barbaresco, Gattinara, Barbera-druiven die voor de meeste wijnen zorgt, Bonarda die levendig lichte wijnen geeft, Dolcetto die droge maar zachte wijnen levert om jong te drinken, Freisa die vriendelijke wijn met soms een vleugje zoet en Grignolino voor een sterk maar lichtere wijn met een klein bittertje.
Er zijn meer dan 36 DOC wijnen in de bekende gebieden van Asti, Alba, Monferrato, Ghemme, Gattinara, Langhe, Gavi en meer. Aan de grens met Valle d‘Aosta is een plaatsje Carema met een wijn van eeuwenoude faam. De Nebbiolo druiven genieten niet van het warme klimaat van de Langhe. Daarom is de wijn van de hoge terrassen van Carema anders, lichter, maar het feit dat de wijn 2 jaar in hout gerijpt wordt, geeft de wijn body. Deze bijzondere DOC geldt uitsluitend voor de gemeente Carema.
CUCINA
Een van de gastronomien die het meest het gevoel geven van kracht, evenwicht en eenvoud; de keuken uit Piemonte is een keuken van kwaliteit. Kwaliteit van produkten, kwaliteit van bereidingen die lang en nauwgezet zijn, zoals in de Bollito met zijn sauzen. Verheffing van produkten uit andere landstreken samengebracht in de harmonieuze Bagna Cauda.
Het koude landschap, mistig in dalen en heuvels en scherp in de bergen heeft bijgedragen aan een stevige keuken die het record van kwaliteit verdient van vlees van elke soort. Hetzelfde geldt voor de kazen waaronder de bekende Gorgonzola. De kaas is het belangrijkste ingrediënt van verschillende recepten. In Piemonte zijn twee zielen gefuseerd: de nobele en de volkse.
Chef Vialardi serveerde alle onbekende boerse gerechten vanaf 800 na Christus aan de Koninklijke Franse Savoia hofhouding. Piemonte is het gebied van asperges, witte truffels, wijn en niet te vergeten rijst. De rijstvelden in de buurt van Vercelli voldoen aan de behoefte van heel Italië. Er is, tot slot, een klein dorp Castelmagno in Val di Grana, waar op kleine schaal een van de meeste nobele kazen uit Italië geproduceerd wordt.