VINI
Puglia wordt als de cantina d’Europa beschouwd. Deze streek is een echte oenologische kolos want men produceert er meer wijn en druiven dan in enige andere streek. De Grieken en de Romeinen maakten in Puglia beroemde wijnen. Na hen hebben ook Gothen, Byzantijnen, Noormannen, Spanjaarden, Fransen en Bourgondiërs van de wijn genoten. Puglia heeft nu meer dan 25 DOC gebieden waaronder: Aleatico di Puglia, Alezio Brindisi, Castel del Monte, Copertino, Gravina, Locorotondo, Martina Franca, Matino, Moscato di Trani, Orta Nova, Primitivo di Manduria, Rosso Barletta, Rosso Canosa, Salice Salentino, San Severo. De Primitivo di Manduria is een droge rode wijn die op dronk is als hij enige jaren oud is. De wijn verbetert dan in geur en smaak. Primitivo betekent primaticcio oftewel druif die de eigenschap heeft om snel rijp te worden.
CUCINA
Puglia, de hak van de laars. Deze landstreek hoort zeker bij de koninginnen van de Italiaanse keuken. Haar gastronomie bevat zee en land. Uit de wijze mix van de culturen van het oostelijke Middellandse zee gebied komen produkten als de olio extra vergine d’oliva di Bitonto, de melkprodukten van Andria en Gioia del Colle, de schelpdieren van Taranto, de typische gebakken Lampascioni. Vlaktes en heuvels gekleurd door hangende kleine tomaten. De verse pasta heeft de hele wereld gezien; le "orecchiette" van gemalen harde tarwe en de gratie van een zachte en snelle bewerking. De cucina Pugliese is ook rijk aan moeilijk te definiëren gerechten zoals il calzone, de pizza van aardappelen, le scagliuzze en het ontbijt met "waterzout" oftwel oud brood verzacht in water met tomaten, olijfolie, zout en oregano, Middellandse geurigheid van een boerse wereld.