VINI
De wijncultuur van Sardinië is eeuwenoud. In tegenstelling tot andere Italiaanse landstreken is de Sardijnse wijncultuur zich gaan ontwikkelen los van het Europese wijngebeuren. Zelfs de invloed van de drie eeuwen Spaanse bezetting (tot 1718) was gering. Zoals Sardinië een eigen taal en een eigen cultuur heeft, zo is het ook in de wijnbouw heel anders dan in de rest van Italië. Het volk en de eigen culturele geschiedenis worden in de wijncultuur weerspiegeld. Het eiland heeft 16 DOC wijnen waaronder: Cannounau di Sardegna (Jerzu), Carignano del Sulcis, Monica di Sardegna, Moscato di Sardegna, Moscato di Cagliari, Nasco di Cagliari, Nuragus di Cagliari, Vermentino di Gallura (Piero Mancini), Vernaccia di Oristano (Sella & Mosca).
Il Carignano del Sulcis (rood en rosé) is een droge, karakteristieke, harmonieuze wijn met ca 14% alcohol en bestaat uit Monica, Alicante en Pascale druiven. De wijn kan niet worden verkocht voor 1 maart na het jaar van de produktie. Een van de belangrijkste producenten van de Carignano del Sulcis is Cantina Sociale Calasetta. Il Vermentino di Gallura uit het Noorden is een geelgroene wijn met een diep bouquet. Een droge witte wijn met een licht bittertje en 12% alcohol. Uitstekend bij visgerechten.
CUCINA
De oude Grieken noemden het eiland Ichnos, omdat het de vorm van een ‘voetafdruk’ heeft. Toen de goden klaar waren met de schepping van de wereld hadden zij nog een klont aarde over, die zij in de Middellandse Zee gooiden. Eén van hen zette er een voet op en klaar was Sardegna. Prikkelende zeegeur, scherpe landreuk en diepe Middellandse Zee: dat is la cucina di Sardegna, die als geen andere de invloeden van Feniciërs, Arabieren, Romeinen en Catalanen heeft bewaard. Genietend van de Sardijnse gerechten krijg je het gevoel van de culturele continuïteit en gemeenschappelijkheid van het volk van de Mediterraneo. "Moderne indringers" zijn er weinig. Een bezoek aan de Romeinse steden Tharros en Nava getuigt van de eenvoudig maar wijze gastronomische "preparazioni" waar dit prachtige Italiaanse eiland zo rijk aan is. Il Casca di Carloforte (arabisch gerecht), de karakteristieke malloreddus, het welriekende brood met de romantische naam "Carta da musica", de verschillende minestre van kikkererwten, doperwten en ricottakaas, van bonen en bloemkolen, de rijke vissoepen en de typische bottarga di muggine zijn slechts een kleine hapje van wat Sardinië op tafel heeft.