Krommestraat 44
3811 CD Amersfoort
telefoon: 033 - 461 56 85
Openingstijden:
Van 13.00 tot 22.00 uur
Woensdag gesloten
Afhalen kan tussen 13:00 en 22:00 uur
U dient vooraf te reserveren, dit kan zowel online als telefonisch.
VINI
Al lang voor het begin van onze jaartelling waren wijnstokken op het eiland. De Griekse kolonialisten -in Naxos aangekomen- hebben zich gewijd aan de wijncultuur. Pas na 1960 werd Sicilië een gebied van betekenis met veel gezonde, eenvoudige witte wijnen en enkele bekende kwaliteitswijnen. De DOC wijnen uit Sicilië zijn: Alcamo, Cerasuolo di Vittoria, Etna, Faro, Malvasia delle Lipari, Marsala, Moscato di Noto, Moscato di Pantelleria, Moscato di Siracusa. Naast deze wijnen heeft Sicilië nog veel andere wijnnamen, o.a. Corvo en Regaleali.
De Marsalawijn is te danken aan een koopman uit Liverpool. Toen de Engelsen tijdens de 18e eeuwse oorlogen geen port, sherry en madeira meer konden invoeren, waren ze behoorlijk woest. Totdat John Woodhouse in 1770 op Sicilië een alternatief begon te maken: Marsala. De naam van de havenstad ten westen van Sicilië is afkomstig uit het arabisch Mars Allah ofwel de haven van Allah. Er zijn drie DOC typen te onderscheiden: Marsala fine (gewone Marsala) Marsala Superiore (hogere alcohol gehalte, minimaal 2 jaar in hout gerijpt) Marsala Vergine (minimaal 5 jaar in hout gerijpt). Enkele van de beste producenten zijn De Bartoli, Rallo en Florio.
CUCINA
Het grootste eiland van de Middellandse zee is Sicilië, het land van sterke contrasten in alle aspecten. In de rijke geschiedenis van het eiland hebben wel tien vreemde volken een rol gespeeld. Grieken, Moren, Arabieren en Noormannen hebben het eiland groot gemaakt.
Geuren van jasmijn en sinaasappelbloem (zagara), warme felle en scherpe kleuren komen in de regionale keuken tot uitdrukking. De zwaardvis en de tonijn zijn verbonden aan een duizendjarige traditie zoals "la Mattanza" ofwel de typische manier waarop de vis gevangen wordt. Andere belangrijke referentiepunten zijn de citrusvruchten; het belangrijkste gebied hiervan wordt "Conca d’Oro" genoemd. In de Siciliaanse keuken zijn sporen te vinden van een renaissance-achtige gastronomie, waarin elementen als vlees gecombineerd worden met de zoete smaak van honing en rozijnen. Sarde alla Beccafico, Panelle, Involtini di pesce Spada, la Cassata zijn alleen maar voorbeelden van deze tempel van de goede keuken van Sicilië.