

Krommestraat 44
3811 CD Amersfoort
telefoon: 033 - 461 56 85
Openingstijden:
Van 13.00 tot 22.00 uur
Woensdag gesloten
Afhalen kan tussen 13:00 en 22:00 uur
U dient vooraf te reserveren, dit kan zowel online als telefonisch.
VINI
Een te lange tekst is niet toegestaan: Toscana is, met alle respect voor sprankelende en innemende wijnen, ingetogen wijnen, complexere wijnen uit heel Italië, het hart van het Italiaanse wijnland. Een wijnkaart van Toscana is moeilijk te tekenen, gelukkig bestaan er ook lijsten van DOC(G) wijnen: Bianco della Valdinievole, Bianco di Pitigliano, Bianco Pisano di San Torp, Bianco Vergine Valdichiana, Brunello di Montalcino, Candia dei Colli Apuani, Carmigiano, Chianti, Colline Lucchesi, Morellino di Scansano, Moscadello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano.
In Toscana worden ook in DOC-gebieden steeds meer wijnen gemaakt die zich niet aan de DOC regels houden. Aan het ontbreken van de DOC classificatie mag overigens geen enkel waarde-oordeel worden ontleend. Voorbeeld hiervan zijn Sassicaia. Cabernet Sauvignon. 2 jaar barrique en 5 jaar fles. Subliem. Tenuta San Guido Bolgheri Tignanello. Sangiovese en wat cabernet. Barrique. Antinori. Het jaar 1985 is niet te betalen. Solaia. Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Zeldzame concentratie en finesse. Na jaren geduld! Antinori. Tavernelle, Grifi, Galestro en nog meer.
CUCINA
De Toscaanse keuken is de meeste bekende en gewaardeerde keuken van heel Italië. Vele restaurateurs uit deze regio hebben zich in de jaren 60 in en buiten Italië gevestigd met Trattoria’s. Daarom is de Chianti de meeste bekende wijn in de wereld geworden en het lekkerste stukje vlees van het Chianina ras is "de biefstuk". Het Toscaanse gebied is groot en verdeeld in microklimaten die extreem verschillend kunnen zijn. Dat heeft bijgedragen aan het ontstaan van een keuken met een sterke smaak. Voorbeeld hiervan is de Pappa al pomodoro, origineel in het, vaak monotoon, gebruik van de tomaten. Ook il "Caciucco", rijke vissoep, is anders dan alle andere die meer waterig en fijn zijn. De zee speelt een significante rol in de Toscaanse keuken. Er is een enorme hoeveelheid aan recepten; de spaghetti belandt in de koekenpan met schelpdieren en de krekels maken de saus voor de tagliatelle en de bekende Tiramisu komt hiervandaan. De keuken van het platteland combineert de eenvoud van de ingrediënten met vernuftige bewerkings- technieken zoals bonen in de fles gekookt. Die technieken hoeven niet jaloers te zijn op het technologische moderne koken.