Krommestraat 44
3811 CD Amersfoort
telefoon: 033 - 461 56 85
Openingstijden:
Van 13.00 tot 22.00 uur
Woensdag gesloten
Afhalen kan tussen 13:00 en 22:00 uur
U dient vooraf te reserveren, dit kan zowel online als telefonisch.
VINI
Veneto heeft voor de toerist alles wat hij wensen kan. Behalve het landschap is de heerlijkheid van de Republiek Venetie nog altijd terug te vinden in Byzantijnse en Gotische architectuur, in barok en neoclassicisme. Veneto heeft genoeg heuvels om onder de Italiaanse gewesten kwantitatief de derde wijnproducent te zijn. In deze streek worden meer dan 60 DOC wijnen gemaakt o.a. Bardolino, Bianco di Custoza, Breganze, Colli Berici, Colli Euganei, Gambellara, Piave, Prosecco di Conegliano, Valdobbiadene, Soave, Valpollicella. De elegante rode Valpolicella wordt gemaakt van vrijwel dezelfde druiven als Bardolino. Door de andere ligging van de heuvels en de zwaardere kleibodem is een goede Valpolicella kleuriger en steviger dan de Bardolino. Helaas kennen Nederlanders geen goede maar matige Valpolicella. In de Azienda Allegrini wordt de Valpolicella ‘La Grola’ gemaakt. Dat is wat men bedoelt als er over goede Valpolicella gesproken wordt. Dit is een van de meest oude Italiaanse wijnen; gedronken ook door Virgilius en Catullo. Deze wijn wordt al eeuwen (nu ook) gebruikt bij de bereiding van pastissada de caval, een specifiek gerecht uit Verona met paardenvlees.
CUCINA
Het is zeker onmogelijk lokale keukens in weinig regels samen te vatten als ze te maken hebben met gebieden die eeuwenlang economisch gezien dominant zijn geweest. De Italianen zijn altijd al meester geweest in de kunst van het goede leven, ook aan tafel. Het is dus begrijpelijk, dat wat hier staat alleen maar een aansporing tot het zoeken naar meer lectuur en informatie is. Alleen al over de keuken van Venezia en haar lagune, zouden we vellen vol kunnen schrijven. Laat staan de rest van Veneto, met zijn berggebieden, de zoute heuvels, de grote Po-vlakte de meren en de zee. Il Baccalà alla Vicentina , la Polenta e Osei, Risi en Bisi, il Fegato alla Veneziana, Risotto alla Veneziana en de bekende Carpaccio waarvan het recept uit 1600 stamt. De schilder Carpaccio had de fijne gewoonte om zijn vlees rauw te eten. Vandaar.